Millainen on maailma, missä hakusanoilla ”Pikavipit kiellettävä” saa ensimmäiseksi mainoksia pikavipeistä?

Me vasemmistoliitossa olemme sitä mieltä, että pikavippien mainostaminen pitäisi kieltää kokonaan. Kuluttajaluottojen korkokattoa tulisi laajennetaan koskemaan kaikkia luottoja niiden suuruudesta riippumatta, ja vakuudettomille kulutusluotoille tulisi määrätä kustannuskatto. Minkälaiseksi muuttuu elämä, kun pikavippiä maksetaan pois uudella pikavipillä? Lopulta korttitalo kaatuu ja velat menevät perinnän kautta ulosottoon. Sen jälkeen elämästä tekee helvettiä maksuhäiriömerkintä luottotiedoissa. Maksuhäiriömerkinta estää esimerkiksi kotivakuutuksen saamisen ja sitä kautta on usein mahdotonta saada uutta vuokra-asuntoa, koska monissa asunnoissa vaaditaan kotivakuutus.

Maksuhäiriömerkintä aiheuttaa myös sen, että takuuvuokrien summa nousee joskus jopa tuplaksi verrattuna henkilöön jolla ei ole luottotiedoissa merkintää. Lisäksi maksuhäiriömerkinnät tulisi poistaa luottotietorekisteristä aina kun velka on suoritettu tai velan peruste on poistunut. Myöskään maksuhäiriö ei saisi olla esteenä työnhaussa varsinkaan jos työssä ei tarvitse olla suoraan rahan kanssa tekemisissä.

Sosiaalista luototusta tulisi tarjota koko maassa ihmisille, jotka ovat pulassa pikavippien ja maksuhäiriömerkintöjen suossa.